Център за изкуства „Арт Лаборатория“ 

Център за изкуства „Арт лаборатория“ е многофункционално пространство за изкуство, намиращо се в „артистичния квартал“ на София в автентична сграда построена в началото на XX век.

Мисията на Центъра е да информира, да провокира и да насърчава интереса на обществото към изкуството.

Неговата цел е да създава събития в сферата на изкуството, които да съответстват със съвременните тенденции и практики, като по този начин привлича нови аудитории и допринася за културния живот на столицата.

От създаването си през 2015 г. „Арт лаборатория“ е била инициатор и организатор на изложби, презентации, лекции, курсове, конкурси, литературни четения, творчески представяния и колаборации. Била е домакин на международни и фестивали за литература и изкуство, гостувала е със свои събития в различни открити и закрити галерийни, образователни и градски пространства.



Създатели

Юлиан Станкулов

Юлиан започва образованието си по живопис от Национално училище за изящни изкуства „акад. Илия Петров” като, продължавайки през Национална Художествена Академия, Kent State School of Art (САЩ) и Mimar Sinan University (Турция) защитава успешно образователна и научна степен „доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства“. През годините ескпериментира с различни техники и форми на живопис, скулптура и фотография. Най-много обича да рисува и да си почива на фона на приятна музика и природен пейзаж.

Ялмур Станкулова

Ялмур е родена в Истанбул, завършва живопис в „Çanakkale Onsekiz Mart University“ и специализира в Националната художествена академия в София. Твори основно в областта на живописта посредством смесването на класически и съвременни техники, разработвайки темите за чувствителността и сетивността през погледа на съвременната жена. Обича да готви, да пътува и да снима, а резултатите може да видите претворени в картини и фотоси на профила и в Instagram

Нашите партньори

Мисии

Книгата Българско изкуство

Българско изкуство за вашето дете и за детето във вас Проектът има за цел да информира обществото за българската история на изкуството по един интерактивен и съвременен начин, чрез създаването на книгата „Българско изкуство за вашето дете и за детето във вас”. Тя е предназначена за малки и големи читатели, като всеки от десетте и раздела включва предизвикателства с различни техники върху различни видове хартия. Специално подготвени видеа представят как да се справите успешно с поставените задачи. Илюстрациите и текста са направени на ръка от екипа на Арт лаборатория, а всеки екземпляр се подготвя индивидуално със специално внимание.

Арт инфо точка

Днес всеки от нас търси информация в интернет. Въпреки големия напредък в технологиите голямо количество от информацията остава извън обсега на онлайн пространството. Много от знанията продължават да се предават „от уста на уста“ или да бъдат откривани в прашасали и забравени издания. Нашата библиотека за изкуство съхранява такава информация в своите стотици издания. Албумите и книгите са на над 10 езика, а най –старите измежду тях са отначалото на миналия век. Нашите колеги от различни области на изкуството продължават да обменят и препредават информация за света на изкуството. Проектът Арт инфо точка обединява информационната база на Центъра за изкуства със създаването на мрежа от хора и създаването на фото студио за произведения на изкуството. Така можем лесно да имаме достъп до информация, да я архивираме и предадем нататък. Арт лаборатория вече две години предлага съвети за направата на артистично портфолио и безвъзмезно фотографиране на художествените произведения на студенти и ученици в сферата на изкуството.

Мобилна арт лаборатория

Проектът „Мобилна арт лаборатория за българско изкуство и традиции“ представлява пътуващо художествено ателие, което организира лекции, демонстрации, обучения и творчески работилници съобразени с конкретните участници и аудитория. Идеята на Лабораторията е да достигне до повече хора извън пространството на Центъра за изкуства. Проектът е предназначен за всякаква публика, като със специално отношение ще разглеждаме поканите от училища и интернати за деца със специални образователни потребности и сегрегирани училища. Лабораторията вече е гостувала в държавни образователни институции отдалечени от централните градски части на столицата, в други градове, както и по централните улици на София в рамките на фестивали за градска култура като Mini Art Fest, София диша и др.

Галерия ART LAB

От създаването на Центъра, галерия Art Lab се занимава с организицията на изложби, презентации, лекции, обучения, срещи и др. събития от кулнурния живот на София. Всеки може да заяви участие в нашият културен календар, но даваме предимство на младите автори, за да им помогнем да организират техните първи социални представяния.


Посещенията при нас се провеждат в удобно за Вас време с педварителна уговорка на посочените телефони.

Към началото
Свържете се с нас